Artikler 2010

Startside | Op | Artikler 2001 | Artikler 2003 | Artikler 2005 | Artikler 2006 | Artikler 2007 | Artikler 2008 | Artikler 2009 | Artikler 2010 | Artikler 2011 | Artikler 2012 | Artikler 2013 | Artikler 2014 | Artikler 2015 | Udklip fra 2016 | Udklip fra scrapbøger

16. november 2015

Startside
Kontakt
Borgerforeningen
Arrangementer
Alt om Thulstedhus
Links til lokale sider
Krigen
Carl Juul
Historier
Udvandring
Ringridning i Helbeskov
Gamle billeder
Billeder arrangementer
Billeder af byen-området
Beboere i Helberskov
Avisudklip
Lystfiskeri
Opskrift Brejboller

 

Januar

Helberskov på forkant med 2010-kalenderen

Østkystens avis 11-01-2010

HELBERSKOV: Byen ved foden af Bjerget, Helberskov, er på forkant med at sætte dato og klokkeslæt på sine arrangementer. Eksempelvis er julepakkespillet i 2010 tilrettelagt i forsamlingshuset den 6. december kl. 19.
Den hurtige udmelding sker blandt andet af hensyn til andre foreninger i området, så man undgår sammenfald.
Nærmest forestående er turistmødet,13. januar, som borgerforeningen i Helberskov holder i samarbejde med borgerforeningen i Als.
Februar byder traditionen tro på fastelavnsringridning med efterfølgende rytterfest i Thulstedhus, oplyser Kalle Jørgensen.
I marts måned danner forsamlingshuset ramme om årets dilettantforestilling, og i maj holder borgerforeningen sin generalforsamling.
I juni er der så Sct. Hansfest i Sandgraven og to gange i juli holdes der kræmmermarked og grisefest.
I oktober arrangeres høstfest, og så er der pakkespillet i december.


Turistdirektør til Helberskov

Nordjyske 11-01-2010

Ejvind Lassen, turistdirektør, skal møde borgere i Helberskov.

Arkivfoto: Grete Dahl

Turistdirektør i Mariagerfjord Kommune, Ejvind Lassen, og andre repræsentanter for VisitMariagerfjord kommer hovedsageligt for at lytte, når der onsdag 13. januar holdes borgermøde i forsamlingshuset Thulstedhus i Helberskov om turismen i den østlige del af kommunen.

 Borgermødet er led i udformningen af en kommunal turiststrategi, der i løbet af foråret skal vedtages i byrådet.

Det er borgerforeningerne i Als og Helberskov i samarbejde med VisitMariagerfjord, der inviterer til mødet.
- Turismen har stor indflydelse på lokalsamfundet. Den skaber vækst og arbejdspladser og kan trække ny tilflyttere til området, men den kan også have negative konsekvenser.
- Der kan opstå konflikter mellem lokale borgere og turister, hedder det i et mødeoplæg, som blandt andre formanden for borgerforeningen i Als, Erik Brandt, står bag.
Udelukkende lytte vil Ejvind Lassen dog ikke. Han vil også give en status for den aktuelle turisme.


Kommunal service overfor turisterne helt i bund

Lod indsneede sommerhusgæster sejle deres egen sø

 Østkystens avis 14-01-2010

Der er dømt gruppearbejde. Fra venstre Tage Dahl Thomassen, pennefører Birgitte Buus og Laurits Børge Pedersen.

 ALS/HELBERSKOV: Da vejrguderne for alvor rasede, sluttede den kommunale snerydning i Helberskov. Sommerhusgæsterne på strækningen mod Als Odde  blev overladt til sig selv. Det er ikke en måde, man strækker turistsæsonen på.
Sådant lød et af de vrede udbrud, som direktør Ejvind Lassen kunne tage med sig hjem fra turistmødet i Helberskov forsamlingshus, Thulstedhus.
Her var der på opfordring fra Visit Mariagerfjord, samt borgerforeningerne i Als og Helberskov onsdag aften mødt 30 lokaler mennesker frem for at drøfte turistfremtiden for området.
Der var generel enighed om, at områdets infrastruktur ikke kan bære ret meget mere i højsæsonen, men at man gerne ser, at sæsonlængden udvides.
Men de gæster, der lejede sig ind i sommerhuse i julen og nytåret har imidlertid ikke haft en positiv oplevelse af serviceniveauet, blev det slået fast. Adskillige gæster vendte næsen hjem lang tid før planlagt, da de endelig fik nogenlunde fast asfalt under dækkene, og området mistede således omsætning.
At Helberskov er en magnet kunne Hugo Henriksen fra Helberskov Borgerforening oplyse. Ifølge en optælling drejer det sig om ca. 60.000 overnatninger på årsbasis.
Turistdirektøren styrede mødet, og fortiden i konsulentfirmaet Grobund, fornægtede sig ikke. Med en forkærlighed for gruppearbejde blev forsamlingen delt op og tildelt en lille times tid til de visionære tanker, der blev samlet over kaffen.
Der blev foreslået en trækfærge ved Als Odde for de tohjulede turister, en drage-festival, udsigtstårn på Bjerget i Helberskov, museum i Helberskov og et Frederiksen Orkester-musikhus i Als.
Bjerne Pedersen som repræsentant for Øster Hurup Turist og Handel havde også ordet for en kort bemærkning. Han lagde op til samarbejde på hele strækningen fra Øster Hurup i nord til Als Odde i syd.


Indbrud for anden gang

15. januar 2010

Tyv stjal to motocross af mærket Suzuki

For anden gang i løbet af en uges tid er der begået indbrud på Himmerlandsgården i Helberskov. Denne gang er der stjålet to motocross cykler - begge 80 kubik af mærket Suzuki. Tyven skaffede sig adgang til maskinerne ved at opbryde en dør. Indbruddet blev begået i tiden mellem tirsdag kl. 14 og torsdag kl. 07.15.


Mariagerfjord vil kæle for lystfiskerne

Østkystens avis 16-01-2010

Fjordområdet skal være et eldorado for lystfiskere.

 MARIAGERFJORD: Mariager Fjord er godt fiskevand. Det er der bare ikke så mange, der er klar over, men 220.000 støttekroner, der rullede ind til Turistrådet kort før jul, skal være med til fremme lystfiskerturismen i området.
Det oplyste turistdirektør Ejvind Lassen på et turistmøde i Helberskov.
En undersøgelse viser, at der blandt andet er en del ørreder i fjorden.
Den lille kvarte mio. kr skal bruges til at kortlægge, hvordan man gør fjordområdet attraktivt for lystfiskere, der har helt andre krav til forplejning og overnatningsmuligheder end "normale" turister.
-Umiddelbart har området ikke de tilbud, men det skal vi arbejde hen mod, at vi får, sagde Ejvind Lassen på mødet.
Han sagde også, at det kan blive et langt sejt træk, at få omgivelserne til at se fjorden som det rene vand i det naturskønne område.
-Siger man "Mariager fjord" i Århus er reaktionen "Det er den, der bundvender", og det samme svar kan man få i Aalborg-området, hvorimod man i nærområdet kender forholdene, sagde Ejvind Lassen på mødet.


ØSTKYSTEN

LOKALE NYHEDER

20-01-2010

Panik før lukketid i Helberskov

Radiojournalist Knud Erik Meyer Ibsen har skrevet stykket.

HELBERSKOV: "Panik før lukketid" er titlen på dette års dilettantforestilling, der opføres i forsamlingshuset i Helberskov 19. og 20. marts.
19. marts er der generalprøve i Thulstedhus, og aftenen efter er det så for alvor.
Stykket, der er skrevet af Knud Erik Meyer Ibsen handler om en sur købmand, der beslutter sig for at lukke sin butik, som byen vil overtage i kompagniskab, men det er ikke lige det, købmanden ønsker sig.
Som der sig hører og bør indeholder forestillingen intriger, men det hele ender godt.
Korpset af amatørskuespillere i Helberskov er gået i gang med øve arbejdet, oplyser Kalle Jørgensen


FEBRUAR

Østkystens Avis 14-02-2010

 Heste og ryttere trodsede vinterkulden

HELBERSKOV: Knap en snes ekvipager trodsede den sibiriske kulde og deltog lørdag eftermiddag i den traditionsrige fastelavnsringrindning ved foden af Bjerget i Helberskov.
Trodsede heste og ryttere vinteren kneb det i år mere med publikum. Kun et halvt hundrede mennesker mødte frem.
I over 30 år er der blevet holdt ringridning på lørdagen op til fastelavn, og hvert år har alle aldre og størrelser på såvel heste som ryttere været repræsenteret, og det var også tilfældet i år. De mindste ponyer kunne, hvis de ville, mageligt krybe i læ under de største heste.
I år havde man flyttet banen fra midt i Sandgraven til arealet op mod Als Oddevej, og den var på forhånd grundigt gruset, så hestene kunne stå fast, og man var da også forskånet for uheld.
Der var også sørget for, at publikum kunne følge dysten under tag, ligesom der var servering.
Lørdag aften dannede forsamlingshuset, Thulstedhus, i Helberskov ramme om rytterfesten.
Konkurrencens førsteplads blev vundet af Malene Kragelund fra Helberskov, andenpladsen gik til Mette Thomsen, Havndal, og tredjepladsen gik til Christina Hoefs, Helberskov.
-Vi havde en trøstepræmie som var sponseret af Land og Fritid. Den tilfaldt Camilla Skøtt fra Øster Hurup, fortæller Jette Kragelund Petersen.


Østkystens Avis d 23.02.2010

 80 banede sig vej gennem sneen til generalforsamling

80 mennesker til generalforsamling i aulaen på Havbakkeskolen. I forgrunden til højre, Viggo Uttrup.

Viggo Uttrup, fhv. lærer i Als, fortalte morsomt om perioden med markante originaler i landsbyen.

Der var efter generalforsamlingen stor interesse for at få en snak med foredragsholderen.

ALS:  80 mennesker forcerede snedriver og isglatte veje, da den lokalhistoriske forening i Als mandag aften holdt generalforsamling i aulaen på Havbakkeskolen.
Og de fortrød ikke turen ud i vinterkulden efter et underholdende indslag med tidligere lærer ved Als skole, pastor emeritus Viggo Uttrup og det traditionelle kaffebord med fastelavnsboller og lagkager.
Vejret gav panderynker hos medlemmer af bestyrelsen, da man om eftermiddagen skulle dække bord. Man valgte dog at holde fast ved den store opdækning med plads til godt firs kaffedrikkende gæster - og det kom så også til at holde stik.
Mange ny medlemmer
Formand for foreningen, Chr. Christensen, kunne fortælle om et tilfredsstillende år. Foreningen har fortsat tilgang af ny medlemmer. Ca. 250 husstande betaler kontingent.
Han oplyste, at foreningen har investeret i nyt edb-udstyr, er blevet tilsluttet internettet og har fået egen hjemmeside, som Benny Nielsen redigerer.
Det er tanken, at det store arkivmateriale efterhånden skal lægges på nettet, og formanden efterlyste personer, der kunne have interesse i at hjælpe med indtastningen.
Pænt overskud
Iver Christensen oplæste regnskabet, der for det forløbne år sluttede med et overskud på knap 4.600 kr.
Det blev besluttet at holde fast ved et årligt kontingent på 75 kr pr. husstand, men formanden luftede dog muligheden for en mindre stigning ved næste års generalforsamling.
Samtlige valg var genvalg.
Morsomt tilbageblik
Viggo Uttrup, der i midten af 50-erne var lærer ved landsbyskolen, fortalte om tiden og spottede en del af de mennesker, der på det tidspunkt prægede miljøet, og det blev et særdeles morsomt indslag.

Efter Als rejste familien til Klarup, hvor han efterfølgende uddannede sig til præst. I årene efter har Uttrup været en flittig afløser i Als kirke og specielt i denne overgangstid, hvor byen står uden fast præst


MARTS

Østkystens avis 05.03.2010

Unge studerende bliver værtshusholdere på Als Odde

Stine Bager Christensen og Jeppe Nørgaard i Cafe´ Odden, som de har forpagtet i stedet for et traditionelt studiejobs.

ALS ODDE: Det har for Stine Bager Christensen og Jeppe Nørgaard ikke været muligt at finde studiejobs, der har kunnet styrke deres CV, og det er blandt andet baggrunden for, de nu bliver selvstændig erhvervsdrivende.
26. marts åbner de på hjørnet af Kattegat og Mariager fjord, Cafe Odden, som de har forpagtet.
Studerer på Aalborg Universitet
De to studerer på Aalborg Universitet, men har tilknytning til Odden. Stine har i flere år været aktiv i Als Odde Vandskiklub.
-Sidste sommer sad vi i klubben og talte om, at det var en skam, at stedet var lukket. Vi jokede lidt med tanken om forpagtning, siger Stine Bager Christensen med rødder i Als.
-Vi har begge haft studiejobs i Aalborg, men det har ikke været muligt at finde noget, der virkelig styrker CVet, og så fik vi den utraditionelle og måske vilde ide´ at bliver selvstændige. Her får vi virkelig mulighed for at teste os selv og være vores egen lykkes smed med den risiko og mulighed, det medfører, siger Jeppe Nørgaard fra Dronninglund.
Det var Helberskov - købmanden Jørgen Østergaard, der byggede huset, der også rummer offentlige toiletter.
Fra grillbar til cafe´
Det er det unge pars tanke at ændre stedets status fra at være en decideret grillbar til en cafe´ med et menukort, der kommer til at rumme sandwich, kage og økologisk saft.
Starten har været lang og trang.
Lokalet sættes i stand
-Der er meget papirarbejde, mange kurser, møder og regler, men det er det hele værd. Vi føler, det har givet "hård på brystet". I forhold til vores medstuderende får vi mulighed for at afprøve vores teoretiske viden i praksis, siger de.
Op til åbningen bruger de tiden til at sætte husets i stand og friske det op indvendigt med maling.


Østkysten 26.03.10

Kedede sig som lønmodtager og startede egen virksomhed

Over morgenkaffen i hjemmet på Als Mark drøfter parret dagens aktiviteter, og derefter ser Gitte ikke meget til Sven.

 ALS: Sven Sand Andersen, Als, kedede sig som lønmodtager og valgte at starte eget el-installationsfirma. 1. april er det 25 år siden.
Sven Sand, for hvem al gang foregår i løb, blev uddannet elektriker hos den lokale installatør, Gunnar Jensen. Han stak efter læretiden til søs og blev elektriker på et skib.
Efter et par år på søen vendte han tilbage til landjorden og læste til installatør. Samtidig mødte han sin kommende hustru, Gitte.
Parret stak til søs igen, og under fjerne himmelstrøg fik han besked om, at jobbet som varmemester på fjernvarmeværket i Als var ledig. Han slog til, men det var alligevel ikke rigtig ham.
Der var den gang to oliefyrede varmekedler, som jeg sad og kiggede på og begyndte så småt, i fuld forståelse med værket, at handle lidt med hårde hvidevarer og skabe en kundekreds, og i 1985 købte vi ejendommen her på Als mark og jeg begyndte som selvstændig, fortæller han.

Al gang foregår i løb
Og siden da er alt foregået i løb.
Der gik kun ca. én måned fra starten, da Sven Sand knyttede den første medarbejder, en lærling til firmaet. I dag er der foruden Sven Sand selv beskæftiget tre svende og en lærling.
Gitte Sand passer administrationen
Administrationen varetages af Gitte Sand. Hun blev knyttet fast til firmaet i 1992. Hun passer kontoret og telefonen, der har det med at kime med få minutters mellemrum.
Landejendommen på Als mark er i årenes løb flere gange moderniseret og udbygget. Senest er der bygget et stort lagerlokale til.
Når man ikke snakker strøm i hjemmet er der sport på programmet. Det er specielt Gitte, der bruger megen af sin fritid i håndboldklubben ASV 87. Sven Sand holder sig nu udenfor rækværket på Als stadion og i Alshallen.
Jubilæet markeres med et åbent hus på Als mark, Rørsangervej 46.


JUNI

ØSTKYSTEN - Torsdag 24. juni 2010

Præst fik sin båltale dåb i Helberskov

Pastor Iben Brejner Højgaard talte fra et bord til ca. 150 mennesker i Sandgraven i Helberskov.

Et flot bål med Bjerget og majstangen som baggrund.

HELBERSKOV: Med jobbet som præst følger en række opgaver, der ikke er skrevet i kontrakten, og en sådan blev den ny sognepræst i Als og Øster Hurup, Iben Brejner Højgaard, præsenteret for kort efter sin ansættelse i det tidlige forår og som hun gennemførte onsdag aften, at holde båltale.
Ved foden af Bjerget i Sandgraven i Helberskov holdt hun tale for ca. halvanden hundrede mennesker. Den første båltale i sit liv.
Stående på et bord holdt den ny præst en tale, der gang på gang  fik latteren og klapsalverne til at give genlyd i den sommerlune Sandgrav. Hun tog udgangspunkt i individerne mand og kvinde og brugte en "ven" som kilde. Vennen fandt det helt naturligt, at det er en kvinde, der fyres af fra bålets top. Iben Brejner Højgaard drog så sammenligning til julens nisse - en mand, og på den måde gik kønnenes kamp op i en højere enhed. Hun sluttede af med at opfordre til at tælle efter, at alle, specielt kvinderne, også var med hjem, efter bålet var slukket.
Helberskov Borgerforening, der stod for arrangementet havde samlet et stort og knastørt bål, der brændte ned i løbet af en halv times tid til tonerne af midsommervisen og "et yndigt land".
Mange mennesker blev efterfølgende på stedet for nyde kaffe og hjemmebag.
Inden bålfesten var der tilrettelagt et lille bål, hvor de mindste kunne bage snobrød.
En særdeles vellykket aften i skjorteærmer.
I Als var det spejderne, der holdt bål ved havet, med god deltagelse, og her var det formand for Lokalhistorisk Forening, Christian Christensen, der holdt båltalen.


ØSTKYSTEN - Tirsdag 29. juni 2010

Helberskov klar til sæsonens første grisefest og kræmmermarked

HELBERSKOV: Sæsonens første grisefest og kræmmermarked i Helberskov løber af stablen fredag 2. juli om formiddagen.
Meteorologerne lover fint markedsvejr, hvor solen holder sig bag skyerne, men med temperaturer omkring de 25 grader i eftermiddagstimerne. En dag der ikke decideret inviterer til ophold på stranden, men hvor man i stedet kan hygge sig i Sandgraven ved foden af Bjerget.
Løjerne indledes kl. 10, hvor de mange kræmmerboder åbner for herlighederne, og i løbet af formiddagen hænges den store pattegris også over de glødende kul, så den kan være færdigstegt og mør ved 18-tiden, når den parteres og sælges i portioner sammen med salaten.
Gratis sildebord
Arrangementet følger den faste recept med gratis sildebord ved 12-tiden. Borgerforeningen i Helberskov leverer sildemadderne og sørger for, at der er kølige drikkevarer indenfor rækkevidde.
Drikkevarer vil det i øvrigt være muligt at købe hele dagen.
Borgerforeningen i landsbyen har efterhånden mange års erfaring med arrangementet, der år efter år trækker flere hundrede mennesker. Det er også et marked, som kræmmerne slutter op om.
Mange kræmmere på pladsen
Når de ny datoer meldes ud, sætter de straks kryds i kalenderen. Kræmmermarkedet i Helberskov vil de ikke gå glip af. Det besøges normalt af de lokale, men også mange sommerhusgæster bruger nogle timer på pladsen


JULI

ØSTKYSTEN - Søndag 4. juli 2010

Vejret var næsten for godt til kræmmermarked

Kræmmermarked ved foden af Bjerget. (Foto: Niels Rasmussen)

HELBERSKOV: Vejret var fredag nok lige en tak for varmt til at trække rigtig mange mennesker til kræmmer- og grisemarkedet i Sandgraven i Helberskov.
Termometeren sneg sig op i midten af 20-erne, og med sol fra en skyfri himmel var det en varm tjans  at være kræmmer på stedet, ligesom det smittede noget på besøgstallet.
Arrangementet fulgte tidligere års opskrift. Ved middagstid bød borgerforeningen i byen på gratis sildebord, serveret i skyggen, og først på aftenen var grisen færdigstegt og blev serveret i portioner med blandt andet kartoffelsalt som sig hører og bør.
Det ideelle vejr for markedet ved foden af Bjerget er ifølge flere kræmmere, gråvejr og en temperatur der indbyder til en let strikketrøje.


ØSTKYSTEN - Torsdag 22. juli 2010

Mange hygger sig med fiskestangen ved Als Odde.

Hyggesommer på Als Odde

ALS ODDE: De seneste dage med solskin og temperaturer på den pæne side af tyve grader har lokket mange mennesker på Als Odde,  hvor det er de stille sysler, der præger landskabet.
Mange har fiskestangen med i håbet om at sikre sig aftensmaden, og det er specielt mange udlændinge, der prøver lykken.
På parkeringspladserne i området holder adskillige biler med især tyske nummerplader, og på terrassen ved cafeen hygger mange sig med en kop kaffe eller is.
Als Odde Vandskiklubs hurtige motorbåd får også lov til at spille med kræfterne, når den skal trække øvede vandskiløbere hen over fjordvandet. En del nybegyndere har også fået smag for at prøve, og så bliver turene med fuld skrue ikke så lange.


ØSTKYSTEN - Lørdag 31. juli 2010

Kræmmermarked blev stor succes

Kræmmerne havde også en travl dag. (Arkivfoto)

HELBERSKOV: Borgerforeningen i Helberskov kan se tilbage på sommerens andet kræmmermarked og grisefest med stor tilfredshed.
Det blev en gigantsucces med et rekordstort besøgstal, siger formanden, Kalle Jørgensen.
Vejret var, som det skulle være for at trække folk til netop et sådant arrangement. Hele dagen var der stort besøg, og de mange kræmmere, der var mødt frem, udtrykte tilfredshed med besøgstallet og salget.
Borgerforeningen vil gerne takke alle de frivillige, som har slidt og slæbt i fire dage for at få arrangementet op at stå, siger borgerforeningsformanden, der også udtrykker stor glæde over, at der dagen derpå mødte mange op for at deltage i oprydningen.
-Vi var klar til at tage hjem og holde weekend efter to og en halv time. Mange tak til jer alle, siger Kalle Jørgensen


AUGUST

ØSTKYSTEN - Tirsdag 10. august 2010

Affaldssyndere gør livet surt for borgerforening

Der gøres via to skilte tydeligt opmærksom på, at der ikke må smides affald på stedet.

 HELBERSKOV: Det rekreative område "Sandgraven" i Helberskov bliver brugt som losseplads.
-Der er en lokal, der har været nede for at brænde bambus af, og vi døjer med, at borgere er begyndt at smide have- og hækaffald på stedet, siger formand for Helberskov Borgerforening, Kalle Jørgensen.
Borgerforeningsformanden ærgrer sig over affaldet, da man tydeligt med skiltning har gjort opmærksom på, at aflæsning af affald er forbudt.
Det er borgerforeningen, der vedligeholder området, der i løbet af sommeren et par gange bruges til grisefest og kræmmermarked. Det er også her, man holder det årlige Sct. Hans bål og fastelavnsringridningen.
Senere på året skal Sandgraven også bruges til en høstgudstjeneste.

I borgerforeningen er man ikke interesseret i  at skulle køre andre borgeres affald til den autoriserede losseplads i Hadsund.


SEPTEMBER

ØSTKYSTEN - Onsdag 8. september 2010

Helberskov inviterer "Modvind" på besøg

HELBERSKOV: Det kommende års officielle aktiviteter i Helberskov er på plads. Med en enkelt undtagelse er det borgerforeningen i byen, der står for arrangementerne.

Irsk aften
Som noget nyt prøver vi med en Irsk aften i Thulstedhus d. 5. februar, hvor Modvind spiller. Modvind vakte stor jubel på Jægerhuset tidligere på året. Den irske aften vil blive med spisning. Menuen er endnu ikke sammensat, men det bliver til de kendte Helberskov priser, siger borgerforeningens formand, Kalle Jørgensen.
Modvind præsenterer en omgang stabil midtjysk skiffle, hvor inspirationen er hentet hos den traditionelle folkemusik fra USA, Skotland og Irland. Det afholder dog ikke bandet fra at spille nogle enkelte numre fra de lidt nyere stilarter. 90 % af repertoiret er dog hentet fra tiden før, de fire musikere blev født.

Ringridning
Den traditionsrige ringridning i Sandgraven med efterfølgende fest i forsamlingshuset falder udenfor borgerforeningens domæne. Ringridningen næste år gennemføres 5. marts.
9.maj holder borgerforeningen sin generalforsamling i Thulstedhus, og 23. juni er der  Sct. Hans-fest i Sandgraven. 8. juli holdes det første kræmmermarked og grisefest i Sandgraven og 29. juli er det fest nummer to.
Efterårs- og vinterarrangementerne i 2011 byder 8. oktober på høstfest og 5. december gennemføres julepakkespillet.


ØSTKYSTEN - Mandag 13. september 2010

Repræsentanter for de to naboforeninger efter overstået opstillingsarbejde på parkeringspladsen ved SuperBest i Als.

 To borgerforeninger sammen om praktisk opgave

 ALS: Borgerforeningerne i Als og Helberskov arbejder fint sammen om en fælles praktisk opgave.

Det beviste de, da købmand Steen Risager, SuperBest, Als rettede henvendelse til foreningerne om opstilling af borde, bænke og grill i forbindelse med amerikanertræffet på supermarkedets parkeringsplads.

Selv om vejrguderne ikke var positive var samarbejdet yderst tilfredsstillende for begge foreninger. Arbejdet kørte efter planen, siger Tina Lund Nielsen fra borgerforeningen i Helberskov.
De to foreninger ser frem til at samarbejde igen om lignende arrangementer, og så håber man selve arrangementet vil trække flere mennesker, for forarbejdet er det samme, om der kommer 50 eller 150 mennesker, siger repræsentanten fra borgerforeningen i Helberskov.


ØSTKYSTEN - Torsdag 16. september 2010

Overstået høst fejres to gange i Helberskov

HELBERSKOV: Der står to større høstfestarrangementer for døren i Helberskov. Søndag eftermiddag drejer det sig om den specielle høstgudstjeneste i Sandgraven, og 9. oktober bydes der indenfor i forsamlingshuset Thulstedhus.
Søndagens gudstjeneste bliver noget speciel, idet "kirkerummet" bliver præget af stor Halmballer i forbindelse med det stationære "telt" på pladsen, således man også vil kunne klare en regnbyge.
Efter gudstjenesten bliver der kirkekaffe, og i den forbindelse lægges der op til en høstauktion.
Deltagerne opfordres til at tage en gave med, som så sælges, og pengene går til Folkekirkens Nødhjælp.
Høstfesten 9. oktober bliver traditionel i sin opbygning med fællesspisning og efterfølgende dans til ud på de små timer.
Man skal tilmelde sig på forhånd, og en liste er lagt frem hos den lokale købmand, oplyser formand for borgerforeningen i Helberskov, Kalle Jørgensen.


ØSTKYSTEN - Lørdag 18. september 2010

Brandmyndighederne spænder ben for halmkirke

Arbejdet med at opstille halmballerne er færdigt, og der er tid til en kop kaffe og en ikke særlig venlig snak om myndighedernes indstilling.

HELBERSKOV: Brandmyndighederne har spændt ben for en halmkirke i Sandgraven ved Helberskov, og for ikke at det hele skal gå i vasken, er "kirken" flyttet helt op til landevejen syd for Sandgraven, således høstgudstjenesten gennemføres her som planlagt søndag eftermiddag, Men noget af charmen er forduftet.
Menighedsrådene havde søgt om kommunal tilladelse til at opstille en række halmballer ved foden af Bjerget, men svaret fra Mariagerfjord Kommune var negativt.
Halmballerne måtte ikke placeres under hundrede meter fra det nærmeste stråtækte hus.
Selv om "byggeriet" nu er flyttet, så det ligger over hundrede meter fra huset, skal man stille med brandvagter, ligesom der skal være vagt i Sandgraven, hvor bilerne skal parkeres.
Repræsentanter for menighedsrådene lagde lørdag eftermiddag ikke skjul på, at man finder indstillingen fra den kommunale brandmyndighed noget firkantet.
I området kan man slet ikke forstå myndighedernes indstilling. Samme sted er der gennem årtier afbrændt Sct. Hans-bål.


ØSTKYSTEN - Søndag 19. september 2010

Store halmballer dannede ramme om høstgudstjeneste

HELBERSKOV: Knap 150 mennesker var søndag eftermiddag til høstgudstjeneste i en halmkirke opstillet til lejligheden ved foden af Bjerget i Helberskov.
Væggene bestod af store baller, og en række mindre gjorde det ud for bænke. Overdækning var det dog ikke blevet til, men vor Herre havde et godt øje til gudstjenesten og sørgede for solskin.
Af hensyn til brandfaren var man sprunget over de levende lys.
Bortset fra omgivelserne formede høstgudstjenesten sig i store træk traditionelt med et væld af offergaver, som en række børn under gudstjenesten placerede ved "alteret" inden pastor Iben Brejner Højgaard indledte sin prædiken.
Klokketårnet og de store malmklokker måtte man i sagens natur også undvære, men den side af sagen klarede ringer og graver Jette Kragelund Petersen med en stor dirigentklokke.
Als og Øster Hurup kirkers voksenkor medvirkede også i høstgudstjenesten.
Efterfølgende blev kirkegængerne inviteret på auktion og kaffebord. På forhånd var deltagerne blevet bedt om at tage en lille gave med, og disse gaver blev bortauktioneret. Næstformand i menighedsrådet i Als, Chr. Christensen fungerede som auktionarius. Pengene vil blive sendt til Folkekirkens Nødhjælp.
Kaffebordet foregik i selve Sandgraven, der også blev benyttet til parkeringsplads.
Det var oprindeligt meningen, "kirken" også skulle være placeret i Sandgraven, men de kommunale brandmyndigheder havde sagt nej. Halmkirken ville komme under hundrede meter til det nærmeste stråtækte hus.
Als og Øster Hurup menighedsråd måtte flyttet kirken til et areal ved landevejen syd for selve Sandgraven, og kirken mistede derfor lidt af charmen ved at mangle skråningerne.
Under opbygning af kirken lørdag eftermiddag gav flere af menighedsrådsmedlemmerne da også udtryk for, at de syntes, myndighederne havde opført sig noget firkantet og stive.
Den lokale brandsprøjte fra Als var kørt i beredskab ved siden af halmkirken, brandmændene fik imidlertid en rolig eftermiddag.

De store firkantede halmballer dannede en trekantet kirke, der var fyldt med ca. 150 kirkegængere til høstgudstjenesten ved foden af Bjerget.

Sognepræsten sammen med nogle af børnene, der medvirkede i høstgudstjenensten.

Ringer og graver Jette Kragelund Petersen klarede sig med en stor dirigentklokke.

De mange gaver blev efter gudstjenesten bortauktioneret.


OKTOBER

ØSTKYSTEN - Mandag 11. oktober 2010

Hjælpen i køkkenet kom bare...

HELBERSKOV: Formand for borgerforeningen i Helberskov, Kalle Jørgensen, tror ikke på, at man mange andre steder end netop i Helberskov støder på et lignende sammenhold og tjenstvillighed.
Han henviser til høstfesten i forsamlingshuset lørdag aften.
Her var der fuldt hus, og der var travlhed i køkkenet med at få retterne tilberedt.

-Men pludselig står der to af de garvede Helberskov-piger i køkkenet, uden at vi havde spurgt om deres hjælp, og de knoklede til det store ryk var ovre. Så forduftede de igen uden at nogle udenfor køkkenet havde lagt mærke til, at de havde været der, ud over bestyrelsen, siger Kalle Jørgensen.
-Det fortæller lidt om opbakningen, der er i et lille samfund. Jeg vil bare sige mange tak, tilføjer formanden, der også kunne glæde sig over en vellykket fest.


NOVEMBER

ØSTKYSTEN - Lørdag 27. november 2010

 Helberskov tager hul på julen med pakkespil

HELBERSKOV: Borgerforeningen i Helberskov inviterer mandag 6. december til pakkespil i Thulstedhus, og man ser gerne, at der blandt andet kommer mange fra Als til spillet. Derfor arrangeres gratis bustransport fra Als til forsamlingshuset og retur, når arrangementet er slut.
Det er Als Turistbusser, der har tegnet sig som sponsor for transporten. Bussen samler op ved Sparekassen Himmerland i Als kl. 18.30, og nogle minutter senere er man så ved forsamlingshuset, hvor der også bliver tid til at finde på plads inden spillet begynder kl. 19.
-Der kan købes gløgg, kaffe, æbleskiver, øl og vand til de sædvanlige rimelige priser, siger formand for byens borgerforening, Kalle Jørgensen, der også oplyser, at pakkerne kan afleveres hos købmand Jørgen Østergaard, men man kan også bare tage dem med, når man kommer, siger formanden.


ØSTKYSTEN - Mandag 29. november 2010

Alternativ vej til julelys i Helberskov

HELBERSKOV: Modsat mange landsbyer, der opgiver den traditionelle juleudsmykning i lysmasterne, stråler lysene fra små juletræer i Helberskovs lysmaster.Man er i det lille samfund gået en utraditionel vej. I stedet for at hente strømmen til udsmykningen fra lysmasten er det den nærmestboende husstand, der sponsorerer strømmen.
I Als har man opgivet at opsætte de traditionelle julehjerter og stjerner, da man har fået et påbud om, at der skal indsættes et relæ. Det vil koste et par tusinde kroner pr. mast, og med over 50 master vil det være uoverkommeligt for borgerforeningens pengekasse.
-Al den tale om de ny restriktioner angående juleudsmykningen har vi klaret ude problemer, siger formand for borgerforeningen i Helberskov, Kalle Jørgensen.

Borgerforeningen har været en tur rundt hos de beboere, der bor op ad en lysmast og spurgt om de ville sponsorere strømmen til juleudsmykningen, og de har alle givet tilsagn.
I weekenden trak medlemmer af borgerforeningens bestyrelse så ledningerne fra husene til masterne, så juletræerne kan stråle som de plejer.
I det lille himmerlandske samfund har man den fordel, at der ikke er fortove, som ledningerne skal over. De fleste master står i skel.

Hver enkelt borger skal så huske at tænde for lyset, når mørket falder på.


NOVEMBER

ØSTKYSTEN

Onsdag 8. december 2010

14 Helberskov borgere har et frisk førstehjælpskursus.

Formand for borgerforeningen i Helberskov, Kalle Jørgensen, er offer.

Hans bedre halvdel, Ulla Jørgensen, gør klar til "mund til mund", medens Berit Sørensen giver hjertemassage.

HELBERSKOV: Det er de færreste bysamfund, om noget, der kan hamle op med Helberskov, når der regnes med, hvor mange procent af samfundets borgere, der kan yde kvalificeret førstehjælp.
I det lille østhimmerlandske bysamfund er det ca. 7 procent af alle indbyggerne, der har gennemgået et førstehjælpskursus.
14 Helberskov borgere har netop afsluttet et kursusforløb og med godt et par hundrede indbyggere svarer det nogenlunde til de syv procent.
Der skal således ikke løbes mange meter og bankes på mange døre inden, det er en person med et frisk førstehjælpskursus i bagagen, der lukker op og er klar til at træde hjælpende til, hvis ulykken er ude.
Det er borgerforeningen i byen, der har tilrettelagt kurset, der er blevet gennemført over en række tirsdage i forsamlingshuset Thulstedhus.
Det er generel førstehjælp, der er blevet undervist i. De 14 vil blandt andet kunne yde genoplivende hjælp ved hjertestop, men også indenfor en lang række andre områder, hvor det er mere overfladiske og ikke livstruende tilfælde, vil man kunne træde hjælpende til. 

Det er medarbejdere fra Beredskabstjenesten, blandt andre Jørn Fristrup fra Støvring, der har stået for undervisningen, der har budt på en teoretisk og en praktisk del.
Der er endnu ikke en mekanisk hjertestarter i Helberskov, men formand for borgerforeningen, Kalle Jørgensen, håber, at man vil have en sådan maskine til rådighed indenfor ikke alt for lang tid.


ØSTKYSTEN

Torsdag 23. december 2010

 Helberskov forbereder sig nu på den næste jul

 HELBERSKOV: Borgerforeningen i Helberskov har indledt forberedelserne til julen 2011. Det er julebelysningen, der spøger. Man skulle gerne i løbet af de kommende måneder få samlet i nærheden af 20.000 kr, der skal bruges til opsætning af et relæ i samtlige master, hvor der skal være julebelysning.

I år har man klaret sagen ved at trække en ledning fra hver enkelt husstand.
-Det ny relæ skal sikre, at strømmen slår fra, hvis  nogen rører belysningen, og et sådant relæ koster mellem 1500 og 2.000 kr pr. mast, siger borgerforeningens formand, Kalle Jørgensen.
Borgerforeningen i det lille samfund har ikke mulighed for at hente i nærheden af 20.000 kr ud af foreningskassen. I stedet har man opstillet en indsamlingsbøsse hos den lokale købmand, og man har opfordret til sponsering af en eller flere master, og det er foreløbig gået godt.
Seks af den halve snes lysmaster, der er i byen, er allerede blevet sponseret, så man kun mangler at samle penge ind til fire relæer.


 

 

 

 

Startside | Artikler 2001 | Artikler 2003 | Artikler 2005 | Artikler 2006 | Artikler 2007 | Artikler 2008 | Artikler 2009 | Artikler 2010 | Artikler 2011 | Artikler 2012 | Artikler 2013 | Artikler 2014 | Artikler 2015 | Udklip fra 2016 | Udklip fra scrapbøger

sidst opdateret 16. november 2015