Artikler 2006

Startside | Op | Artikler 2001 | Artikler 2003 | Artikler 2005 | Artikler 2006 | Artikler 2007 | Artikler 2008 | Artikler 2009 | Artikler 2010 | Artikler 2011 | Artikler 2012 | Artikler 2013 | Artikler 2014 | Artikler 2015 | Udklip fra 2016 | Udklip fra scrapbøger

16. november 2015

Startside
Kontakt
Borgerforeningen
Arrangementer
Alt om Thulstedhus
Links til lokale sider
Krigen
Carl Juul
Historier
Udvandring
Ringridning i Helbeskov
Gamle billeder
Billeder arrangementer
Billeder af byen-området
Beboere i Helberskov
Avisudklip
Lystfiskeri
Opskrift Brejboller

 

Nordjyske 25-01-2006

Helberskov helmer ikke før bussen igen kører

HELBERSKOV: Købmanden har for længst lukket, og bussen kører ikke længere, fordi for få benyttede den.
Der står en del tomme huse især i vinterhalvåret, og så er dåbsattesten hos hver anden af Helberskovs 200 indbyggere - opland inklusive - udstedt i første halvdel af forrige århundrede.
- Jo, vi er i bund grund en soveby, og mennesker med pulsen på erhvervslivet skal man nok til Als for at finde. Så kan vi have nok så mange visioner om eksempelvis bopælspligt ved salg af helårshuse, bemærker Hugo Henriksen fra Helberskov Borgerforening.
Og visionerne har man faktisk, idet hele 30 borgere for knapt to måneder siden troppede op i forsamlingshuset og tog del i det udviklingsværksted, kommunen arrangerede.
Heraf udsprang tre arbejdsgrupper, som kunne plukke fra idekatalog med sammenlagt et halvt hundrede stikord. Fra cykelsti og natursti til byforskønnelse, fartdæmpning, børnepasning, lægeambulance, bed & breakfast og café i forsamlingshuset.
- Nogle huse står og forfalder. Dem kunne vi godt tænke os at sætte i stand, så de igen kan lejes ud. Vi har bare ikke selv kræfter og økonomi til det.
Endvidere føler vi, at amtet spænder ben for landsbyen ved at fjerne bussen. Det hindrer bosætning for de mennesker, der ikke har råd til egen bil, påpeger Hugo Henriksen.
Bopælspligt ved salg af huse er som nævnt et af de emner, der arbejdes med op til det fælles visions-seminar i marts, hvor Hugo Henriksen deltager. Galgenhumoristisk taler en af grupperne om at kontakte en "byggematador" - med penge.
En anden af de tre grupper håber netop at kunne dokumentere behovet for en bus - eventuelt telebus. Den tredje gruppe vil udbrede Helberskovs fortræffeligheder i en aktivitetsfolder med lidt lokalhistorie.


Traditionerne blev fulgt i Helberskov

Nordjyske 26-02-2006

RINGRIDNING: Mere end 100 tilskuere fulgte heste og riddere i årets fastelavnsdyst

HELBERSKOV: For 30. år i træk dannede Sandgraven i Helberskov lørdag eftermiddag ramme om fastelavnsringridning, der næsten traditionen tro fandt sted i snevejr. Det afholdt dog ikke heste og ryttere samt over hundrede tilskuere i at møde op. Sådan har det være hvert år ? uanset vejret.
I år deltog 26 ekvipager - samme antal som sidste år. Enkelte gange har man været i nærheden af et halvt hundrede, men en af kontrollørerne, købmand Jørn Østergaard, var godt tilfreds.
-Det er flot, at der fortsat kan holdes liv i en sådan tradition, og der er ikke noget, der tyder på, at det er på retur, for der er rigtig mange unge med, sagde han.
Yngste deltager var 11-årige Sabrina Christensen, mens der var en række deltagere på omkring de fyrre år.
For mange hesteejere i Himmerland er ringridningen i Helberskov noget af det første, der bliver skrevet på, når den ny kalender udkommer. Som i de tidligere ringridninger var der i år også ekvipager fra Blenstrup og Vegger med. Man kører gerne langt for at blande sig i den ærefulde kappestrid.
Lørdag aften blev der i vanlig stil festet i byens forsamlingshus - Thulstedhus. På forhånd var der tilmeldt 110 dektagere til festen, så der er stille søndag morgen og formiddag i landsbyen. Morgenavisen får nok lov at ligge uberørt til efter frokost


De helstegte grise kalder, når malingen skaller

Nordjyske 29-07-2006

LANDSBYFEST: I Helberskov spiser de helstegt gris to gange om året, så der bliver råd til forsamlingshuset

HELBERSKOV: Det meste af byen er af huse hele to gange i juli måned, når helstegte grise og lopper huserer i Sandgraven.
- Alt hvad der bliver tjent på grisekød, vafler. øl og vand og alt det andet går til at drive forsamlingshuset, siger Martin Christensen, der sammen med makkeren Bjørn Hansen går til hånde mellem kræmmerboderne.
Helberskov Borgerforening sørger for, at der er mad og drikke til både kræmmerne og dem der handler hos dem.
Alt sammen fordi byen gerne vil have et forsamlingshus, der tager sig godt ud.
- Det kniber lidt med at få penge til maling og vedligeholdelse. I sådan et lille samfund som det her, må vi jo hjælpe hinanden. Og det gør vi blandt andet sådan her, siger Martin Christensen og nikker hen mod boderne, hvor alt fra gamle dukker over julenisser til billeder af Genevésøen er til salg.
Ved grillen sikrer et par erfarne folk, at de to hjælpeløse grise, steges over den åbne ild i otte timer, så maden er på bordet klokken 18.
Sådan er det to gange om året. Hvert år


Købmanden og de 1100 sommerhuse

Nordjyske 11-08-2006

SÆSON: I sommertiden er Jørn og Ulla Østergaard byens travleste mennesker

HELBERSKOV: Selv om baglokalet hos købmand Jørn Østergaard i Helberskov er lille, frygter fremmede at fare vild. På skabe, reoler og på gulvet ligger stakke af papir, diverse varer og et mylder af andre ting og sager.
Stedet vidner om, at her huserer en travl mand med mange bolde i luften.
Det har købmanden, og det kan han godt li?.
- Jeg skal helst have gang i mange ting på én gang, bekræfter 59-årige Jørn Østergaard, der stammer fra Veddum, men overtog købmandsbutikken i Helberskov sammen med hustruen Ulla for 34 år siden.
I dag er geschæften meget anden end at sælge Coca-Cola, negleklippere og kulørte blade til lokale og turister. Jørn Østergaard er konsulent for udlejningsfirmaet DanSommer og har ansvaret for 256 sommerhuse i Helberskov-området.
Han giver sig venligt tid til at snakke med avisens udsendte ude i baglokalet, mens han trækker luft gennem en grøn Look. Samtalen holder pause, da mobiltelefonen ringer, og Jørn Østergaard lige må klare et problem med en sommerhusgæst, der ikke har den telefonforbindelse, som lejekontrakten på sommerhuset ellers havde lovet.
Jørn Østergaard træffer en hurtig beslutning. Lejeren skal have en del af sin betaling retur.
Jørn Østergaard lever altså på mere end én måde af sommerhusene.
- Uden de 1100 sommerhuse, som ligger fra Als til Odden, kunne vi naturligvis ikke drive købmandsforretningen, konstaterer Jørn Østergaard.

Arbejde, sove, spise
Han har i øvrigt også lidt landbrug, ligesom han står bag den lille café, som ligger yderst på Als Odde. Så sommermånederne er hektiske for købmanden og fru Ulla. Op tidligt om morgenen, før butikken åbner kl. otte, og arbejdsdagens slutning ligger efter 23.
- I denne tid er det kun arbejde, spise og sove. Men til januar lukker vi da butikken i en uge. Så lokker min kone mig med sydpå, griner Jørn Østergaard.
Han nyder at være borger i Helberskov.
- Alle kender alle, og alle hjælper alle i sådan et lille samfund, siger Jørn Østergaard.
Han er helt på det rene med, at butikken er meget vigtig for byen. Hans to sønner kommer ikke til at drive den videre. De er godt på vej som henholdsvis elinstallatør og ingeniør.
Men på trods af sine 59 år ligger pensionisttiden ikke lige for. Der er mange flere travle år i Helberskovs aktive købmand


60 års jubilæum og høstfest

Nordjyske 06-10-2006

  HELBERSKOV: I morgen lørdag fejrer Helberskov Borgerforening høstfest med en særlig festlig anledning. Der er nemlig gået 60 år, siden foreningen blev stiftet, og det markeres med et festligt indslag skrevet af og om de lokale. Ellers står menuen på suppe, steg og is samt dans til musik af "Before".


Værste vandstand i mands minde

Nordjyske 03-11-2006

 OVERSVØMMELSE: De har ikke set det være på Als Odde så længe nogen husker

ALS: Bølgerne gik højt ved Østhimmerlands spids under stormen. Det samme gjorde vandstanden. Jørgen og Ditte Jeppesen har et lille sommerhus, der ligger helt suverænt helt ned til vandet.
- Da de sagde i radioen, at alle, der har sommerhus i Helberskov-området skulle køre ud og kigge til dem, blev jeg lidt nervøs, fortæller Jørgen Jeppesen, der står i den lille sø, havet har efterladt i parrets forhave. Sammen med sin søn måtte Jørgen Jeppesen tage fra hjemmet i Bælum ved Skørping og ud til sommerhuset ved kysten.
- Der var heldigvis ikke kommet vand ind, men det var tæt på, siger han og viser fem centimeter mellem to fingre.
Naboen var knap så heldig. Der var 10 centimeter vand i stuen, kunne Jørgen Jeppesen konstatere onsdag aften.
Købmanden i Helberskov syd for Als udleverer nøgler til godt 110 af Dansommers udlejningshuse i området. Han kender til en håndfuld huse, der har fået vand inden for.
- Telefonen har ringet hele dagen, med folk, der gerne lige ville have mig til at kigge forbi deres hus, siger købmand Jørn Østergård.
De grønne biler fra Himmerland El Forsyning var overalt i området torsdag formiddag.
- Jeg er ude for at få et overblik, siger overmontør Kjeld Skjoldborg.
Værst gik det ud over Als Odde, der næsten gik helt under vand, men også i havnene i Hadsund og Vive kan folk berette om meget høj vandstand.
- Jeg kan ikke huske, at det har været så højt før, siger Jes Wested, der sidder og kigger ud over fiskerihavnen i Hadsund.
Han har fisket i området siden 1969.
Ingen kom noget til under oversvømmelserne i Himmerland, men flere joller vristede sig fri fra deres fortøjninger og drev til havs på egen hånd. Sidst vandet rejste sig var i 1988, men der var det ikke helt så slemt som denne gang, fortæller de lokale enstemmigt


Kogende elskabe og nyopsatte paneler i fare

Nordjyske 03-11-2006

OVERSVØMMELSE: Selv om oversvømmelserne på de kanter ikke er set værre siden 1945, slap sommerhusene nådigt

HELBERSKOV: Købmanden i Helberskov står med en rødglødende telefon i hånden.
- Jeg har haft de første 35-40 opkald fra folk, der gerne lige ville have mig til at kigge forbi deres sommerhus, siger Jørn Østergaard, der fra sin købmandsbutik udleverer nøgler til godt 110 Dansommerhuse.
Stormen, der hærgede over landet har lagt sig. Vandet har trukket sig tilbage. Det er tid til at gøre status efter det, der på disse kanter har været de værste oversvømmelser i mands minde.
- De yderste i Vidjeparken, et par stykker i Jægerskoven, to i Egelunden og et i Korsikaskoven, så vidt jeg ved, siger Jørn Østergård.
Det er sommerhuse med vand på gulvene, han taler om.
Egelunden 4
Jørgen Jeppesen fra Bælum øst for Skørping står med hænderne i lommen og betragter sit sommerhus. Egelunden 4. Sommerhuset ligger i et sommerhusområde lidt uden for Helberskov. Et nydeligt, brunt træhus som han i 1988 købte sammen med sin kone Ditte, der er ved at tænde op i husets brændeovn. Solen skinner fra en råkold, blå efterårshimmel, men Jørgen Jeppesen har alligevel taget gummistøvler på.
- Onsdag aften var jeg hernede sammen med sin søn. Vi gik med lygter i 30 centimeter vand, og vi kunne næsten ikke se en hånd for os, fortæller Jørgen Jeppesen.
Parrets sommerhus ligger i første parket. Helt ned til vandet. Som regel en suveræn beliggenhed, men ikke når havet spiller med musklerne.
- Sådan er det jo. Det er en oplevelse, men da de sagde i radioen, at folk med sommerhuse ved Helberskov, skulle køre ud og kigge til dem, der blev jeg da nervøs.
Jørgen Jeppesen træder ud i den lille sø, parret ufrivilligt har fået i forhaven. Resterne af havets rasen. Han bukker sig og viser, hvor højt vandet var, og viser bagefter mellem to fingre, hvor tæt vandet var på at ødelægge gulvtæppet.
Et rød hus godt 50 meter væk ligger lidt tættere på havet. Korsikaskoven 9 havde 10 centimeter vand i stuen, da Jørgen Jeppesen kiggede derover efter at have konstateret, at der ikke var vand på gulvet i Egelunden 4.
- Det ville have været rigtig træls, for jeg har lige sat nye, hvide gulvpaneler op i stuen. Godt jeg ikke skal lave dem om, siger Jørgen Jeppesen med et smil, og begiver sig ned mod grusvejen, der går mellem Egelundens første klitrække og stranden.
Han peger på det lille grønne elskab, der står ved indkørslen.
- Det stod og kogte onsdag aften. Røgen steg simpelthen op fra det, siger han.
Overmontør på arbejde
En jolle, der sikkert har revet sig løs ved havnen på Als Odde et par kilometer længere sydpå, ligger ude på det blikstille vand. En anden er skyllet langt ind på stranden.
Mens Jørgen Jeppesen peger på tre biler, der holder på en parkeringsplads et stykke væk og fortæller, hvordan der har været ualmindeligt mange biler nede og kigge ved vandet efter stormen, ruller en grøn firehjulstrækker ind på grusvejen og stander foran Egelunden 6.
Overmontør hos Himmerland El Forsyning Kjeld Skjoldborg har sin bærbare computer slået op på passagersædet. Han er ikke bare nysgerrig.
- Jeg er ude for at prøve at få et overblik over situationen, så vi ved, hvad vi skal gå i krig med, siger han.
På skærmen kan overmontøren se alle elskabe i området.
- Det var helt galt på Als Odde, og det så heller ikke for godt ud på lystbådehavnen i Hadsund, siger Kjeld Skjoldborg og giver sig tid til at vise et par billeder computeren.
Bådene ligger så højt, at deres fortøjninger forsvinder ned i havet, hvor gangbroerne også er.
Kjeld Skjoldborgs chef, teknisk leder ved HEF Jesper Bak, fortæller i telefonen, at området er sluppet ualmindeligt billigt, og giver overmontøren ret i, at Als Odde holdt for.
Als Odde under vand
Et skilt fortæller, at der er gennemkørsel forbudt på Als Odde. Als Maskinstation udbedrede de værste skader torsdag formiddag, fortæller Lise Ankjær fra ?Jægerhuset?, der ligger lige ved nedkørslen til Odden.
Det kan lade sig gøre at komme helt ud til havnen. Derude er ikke mange både tilbage.
Købmanden i Helberskov Jørn Østergaard fortæller, at rigtig mange joller tog fra land i løbet af stormen.
- Der er forsvundet mange både. Mange af dem ligger på revlerne rundt omkring, siger han.
En enkelt bil mere har sneget sig forbi skiltet.
- Jeg er bare nysgerrig, siger manden i den røde Opel Kadet, inden han fortsætter sin tur.
Vejen tilbage mod Helberskov er ualmindeligt trafikeret. Mange er ude for at se til deres sommerhus. Andre er som manden på Odden bare nysgerrige. Flere gange dukker HEFs grønne biler op. Der er mange ting, der skal undersøges.
Værste i mands minde
Sidste gang vandet for alvor steg var i 1988. Dengang havde Ditte og Jørgen Jeppesen lige købt deres sommerhus.
- Dengang sagde de gamle helberskovere, at det var 40 år siden sidst. Så vi tænkte, at det ville vi aldrig opleve. Men nu er det sket to gange, siger Ditte Jeppesen.
- Nu sker det forhåbentligt ikke mere i vores tid, men man kan aldrig vide. Måske sker det igen i morgen, siger Jørgen Jeppesen.
En tur på havnen
Også andre steder ved Mariager Fjord har man mærket, at havet har været i oprør. Jes Wested har fisket siden 1969. Han sidder lunt og godt i et hus på fiskerihavnen i Hadsund og kigger ud på vandet.
- Jeg kan ikke huske, hvornår vandet sidst var så højt, siger han.
Fiskerne på havnen gik og løsnede fortøjninger, så de ikke skulle knække i stormen. Torsdag ligner det hele sig selv. Alt er, som det plejer.
Det er også situationen på havnen i Vive. Havnefoged Ejvind Jakobsen går og lægger en presenning over sin båd, der ligger på land godt 100 meter fra vandet. Efter stormen var der vand omkring båden, fortæller han.
- I dag ser det godt nok ud, men det gjorde det sgu ikke i går, siger Ejvind Jakobsen og griner.
Hvis vandet var steget bare tre centimeter mere, var bådelaugets røde hus gået under vand.
- Det sker så sjældent at vandet stiger. Derfor har vi også bare de der liggende, siger han og peger over mod omkring 50 telefonpæle, der snart bliver til en ny mole.
- De kunne nemt være strøget af sted, men det gjorde de heldigvis ikke, siger Ejvind Jakobsen.
Selvom telefonpælene på havnen i Vive og de nye, hvide træpaneler i Egelunden 4 kom i fare, og et par elskabe kogte over på grund af overspænding slap alle nådigt fra de værste oversvømmelser i mands minde på de kanter


Landdistriktspolitik for Hadsund Kommune 2006

Helberskovs historie kan spores tilbage til det 13. århundrede.

Helberskov har som landbrugsområde blandt andet været underlagt Havnø og Visborggård. I 1799 blev der foretaget en jordfordeling og ejendommene blev udmatrikulerede.

I årene 1942-43 blev der indvundet ca. 3000 tdr. land langs Mariager Fjord, hvilket havde stor Betydning for gårdene i området. Op til midten af 1970 var der i Helberskov ca. 30 husmandsbrug og gårde, som i dag er reduceret til blot et par stykker, hvoraf kun et enkelt er kvægbrug. De mange nedlagte og velrestaurerede ejendomme bliver i dag benyttet som privatbeboelser.

Helberskov ligger i læ ved en 24 meter høj bakke kaldet Bjerget. Under krigen var Bjerget besat af Tyskerne. Helberskov var det sidste sted, hvor Tyskerne overgav sig.

Der har tidligere været gravet sand af Bjerget bl.a. til fremstilling af cementsten på et lokalt støberi.

I dag bliver denne udgravning benyttet til forskellige udendørs arrangementer samt sports- og legeplads. Her er der også en overdækket plads med borde og bænke.

Der findes stadig en del velbevarede bindingsværkshuse, som i høj grad er med til at præge landsbyen og dermed også har medvirket til  at området er blevet et yndet turistmål.

Helberskov er i dag omgivet af omkring 1000 sommerhuse, som i høj grad har medvirket til, at Helberskov har kunnet bevare sin købmandsforretning med et alsidigt udbud af varer og mulighed for at leje sommerhuse.

Helberskov har en aktiv borgerforening, der ud over de mange forskellige arrangementer også varetager driften af byens forsamlingshus Thulstedhus, der benyttes flittigt til både private fester og borgerforeningens indendørs arrangementer.

 Helberskov - status

 Planstatus: Helberskov er i kommuneplan 2000-2012 udpeget som landsby med mulighed for placering af enkelte boliger samt små butikker og håndværksvirksomheder.

 Helberskovs opland omfatter:

Als Odde og Odde.

Boliger: 72

Indbyggere i Helberskov by: 160

Vandforsyning: Helberskov Vandværk.

Varme: Individuel opvarmning.

Trafik: Skolebus.

Erhverv eks. landbrug: 5

Dagligvarebutikker: 1

Institutioner: 0

 Foreninger

Borgerforeningen: Helle Lang Sørensen

Bylauget: Oldemand Iver Christensen

Jagtforeningen: Frits Hansen

Als Odde Vandskiklub: Ole Lauritsen

Landsbyrådet: Hugo Henriksen

 Kulturliv:

Kræmmermarked og grisefest (2 gange om året), ringridning, høstfest, fastelavnsfest, julegavespil,

Skt. Hans i sandgraven, majstangsmarkering på Bjerget og linedans i forsamlingshuset.

 Helberskov - udviklingsmuligheder

Landsbyens profil

Helberskov er en lille og hyggelig landsby beliggende i turistområdet mellem Als og Als Odde.

Byen har i kraft af sin turisme bevaret indkøbsmulighed. Derudover er Helberskov Forsamlingshus

central for landsbyens fremtid udvikling.

 Mulige projekter

Helberskov har siden krigstiden Udviklet sig til et attraktivt sommerhusområde.

Helberskovs turisme Er vigtig for byens udvikling. Uden turisme ingen købmand.

Men turismen er også en trussel, når huse opkøbes af turister. Helberskov ønsker derfor klarere regler

for bopælspligt med det formål at Helberskov forbliver en levende by året rundt.

I forlængelse heraf ønsker borgerne Tilbud om offentlige transportforbindelser.

Det skal være muligt at blive boende i Helberskov som ældre, ligesom offentlige trafikforbindelser

til Helberskov kan være med til at gøre byen til et mere attraktivt sted at bosætte sig.

For at gøre færdsel på cykel mere sikkert for borgere og turister ønskes der etableret en cykelsti til

Als og til Als Odde.

Byen ønsker at iværksætte en Helberskovfolder med en oversigt over byens aktiviteter. Formålet er på den ene side at koordinere de forskellige arrangementer, der sker i byen og på den anden side at indbyde turisterne til at deltage i byens liv.

 Trusler

Helberskov vurderes sårbar overfor eksterne udlejere. Lukning af forsamlingshuset og købmandsbutikken vil virke meget negativt for lokalsamfundet.

 

Startside | Artikler 2001 | Artikler 2003 | Artikler 2005 | Artikler 2006 | Artikler 2007 | Artikler 2008 | Artikler 2009 | Artikler 2010 | Artikler 2011 | Artikler 2012 | Artikler 2013 | Artikler 2014 | Artikler 2015 | Udklip fra 2016 | Udklip fra scrapbøger

sidst opdateret 26. december 2011