Artikler 2003

Startside | Op | Artikler 2001 | Artikler 2003 | Artikler 2005 | Artikler 2006 | Artikler 2007 | Artikler 2008 | Artikler 2009 | Artikler 2010 | Artikler 2011 | Artikler 2012 | Artikler 2013 | Artikler 2014 | Artikler 2015 | Udklip fra 2016 | Udklip fra scrapbøger

16. november 2015

Startside
Kontakt
Borgerforeningen
Arrangementer
Alt om Thulstedhus
Links til lokale sider
Krigen
Carl Juul
Historier
Udvandring
Ringridning i Helbeskov
Gamle billeder
Billeder arrangementer
Billeder af byen-området
Beboere i Helberskov
Avisudklip
Lystfiskeri
Opskrift Brejboller

 

Dyrlægekontrollerede grise på gaflen

Nordjyske 26-07-2003

 GRYNT: Helberskov Borgerforening fik styr på reglerne til sæsonens anden grisefest og kræmmermarked

HELBERSKOV: To velvoksne svin sydede lystigt over grillen, da Helberskov Borgerforening i går for anden gang i løbet af sommeren arrangerede kræmmermarked og grisefest i Sandgraven.
Trods mange besøgende og et flot sommervejr kunne formanden for borgerforeningen, Torsten Nielsen, ikke skjule sin skuffelse over, at den første grisefest for tre uger næsten løb ud i sandet.
Dengang dukkede Fødevareregion Nordjylland op efter at have modtaget en anmeldelse og kunne konstatere, at de to grise på grillen ikke var blevet dyrelægekontrolleret efter slagtningen, hvilket de skal være ifølge lovgivningen.
Det kostede borgerforeningen en bøde på 5000 kroner, som nu bliver taget fra de penge, foreningen skulle have brugt på fornyelse af byens forsamlingshus. Situationen ærgrer Torsten Nielsen, der siger, at han ikke var klar over reglerne på området.
- Der var ikke en eneste af os, der havde skænket det en tanke. Vi accepterer selvfølgelig det, der er sket, og vi vil heller ikke løbe fra ansvaret. Jeg ville bare ønske, at vedkommende havde ringet til mig først og fortalt mig det, så vi selv kunne have reageret på det, siger formanden, der ligesom resten af Helberskov undrer sig over, hvem anmelderen er.
Klog af skade havde Torsten Nielsen og grillmester Jens Bohl sørget for, at der var dyrlægestempler på de grise, der i aftes blevet fortæret af over 200 lokale borgere og turister.


ussen er kørt for Helberskov

Nordjyske 30. august 2003

 Nul trafik: Byrådet besluttede at fastholde kravet om, at rute 56 skal køre til ØsterHurup - hver gang

HADSUND: Byrådspolitikerne er ret mistrøstige, når det gælder Nordjyllands Trafikselskabs dækning af Hadsund Kommune.
- NT. Kan det stå for Nul Trafik?, spurgte borgmester Karl Christensen, efter at byrådet havde besluttet at gøre endnu en indsigelse imod NTs planer om at skære ned på betjeningen af ruterne 56 og 58, sådan at 56'eren stopper i Dokkedal - og altså ikke kører til Øster Hurup - og at 58'eren ikke kører til Helberskov.
Det har kommunen tidligere beklaget sig over, men NT har meddelt, at man fastholder beslutningen.
Men det køber byrådet ikke, og man besluttede på torsdagens møde at fastholde kravet om, at alle kørsler med rute 56 skal betjene Øster Hurup.
Der blev dog ikke udtrykt tiltro til, at det vil lykkes at bevæge NT, og hvad angår Helberskov, anses løbet for at være kørt.
Borgmesteren kritiserede, at NT ikke levede op til sit navn og forudså, at Helberskov nok ikke vil blive det eneste sted, der må undvære busser.
Ronny Thomsen (S) mente, at hver gang kommunen hørte fra NT, så gjaldt det nedskæringer. Han mente videre, at Helberskov nok skal klare sig, så længe der en en købmand i byen.
- Men den dag der ikke er, så kan jeg godt forestille mig, at det giver alvorlige problemer, at der ingen bus er.
Johannes Sørensen (T) fulgte tråden op og mente, at NT efterhånden står for afvikling af offentlig trafik.
Han syntes, at man i det mindste kunne betjene Helberskov med en teletaxa-ordning, så man kan ringe efter en taxa til buspris.
Det forslag vandt i første omgang opbakning fra Rita Moore (S), der dog fortrød, da hun lod sig overbevise om, at en sådan ordning skal betales af kommunen.
Knud Christensen (V) sagde, at Øster Hurup skal betjenes, men troede, at løbet er kørt for Helberskov, hvilket i øvrigt ærgrede ham.
Byrådets svar til NT skulle være fremme i går, sådan at selskabets bestyrelse kan behandle det 12. september, og så ændringer kan træde i kraft pr. 14. december.
Det fremgår af NTs svar til kommunerne, at man har imødekommet en række indvendinger, og man fremhæver, at sammenlægningen af den sydlige del af 56 og rute 58 betyder, at uddannelsessøgende fra Als og Øster Hurup ikke længere skal stige om i Hadsund for at komme til Hobro.


Købmanden vil sælge butikken

Nordjyske 07-12-2003

 Fuldtidshobby: Hvis nogen har 16-18 timer til overs i døgnet, så er muligheden der i Helberskov

HELBERSKOV: Fem år som landsbykøbmand. Det var løftet fra Jørn Østergaard til hustruen Ulla, da parret i 1972 slog sig ned i den lille landsby Helberskov, lige syd for Als.
Til sommer har parret huseret bag kasseapparaterne i 32 år og er i tidens løb blevet lidt af en institution som parret bag byens eneste handelssted. Men dermed er tiden også kommet for Jørn Østergaard til - lidt forsinket - at indfri løftet. Ikke fordi Ulla Østergaard har fortrudt købmandslivet. Ifølge gemalen har hun, efter at den første usikkerhed havde lagt sig, stået helhjertet bi.
- Uden hende var det aldrig gået. Det er helt igennem et samarbejde, siger Jørn Østergaard, der opfatter købmandsfaget som en hobby.
- Det skal være en hobby, ellers kan man ikke år efter år klare en 16-18 timer lang arbejdsdag, som det let bliver til i sommerperioden, siger Jørn Østergaard, som godt er klar over, at jobbet appellerer til de færreste.
Heller ikke til nogen af parrets to sønner, René på 31 og Richo på 26, hvilket Jørn Østergaard konstaterer uden større sorg. Til gengæld håber han, at det vil lykkes at afhænde forretningen til et yngre par, så den kan køre videre. Økonomisk set vil det være en fordel for ham og hustruen, men pengene tæller meget lidt.
- Det er for at bevare en butik i byen. Jeg har sagt til ejendomsmægleren, at jeg er villig til at tage næsten hvad som helst i bytte, hvis det er det, der skal til, for at nogen kan overtage, forklarer Jørn Østergaard,som i øvrigt roser byens borgere for at bakke op om ?den lille lokale?.
- Det har de altid gjort. Den ros skal de have, siger købmanden, som i øvrigt kan lokke med, hvad der på jobannoncesprog kunne kaldes ?en stor personlig kontaktflade?.
- Som købmand ved man alt, hvad der foregår. Man er lidt en slags sjælesørger. Vi har jo ingen præst i byen, smiler han og befinder sig tydeligvis godt i rollen.
Også økonomisk set har forretningen i Helberskov været et godt bekendtskab for parret Østergaard og burde ifølge Jørn Østergaard også kunne blive det for eventuelle efterfølgere.
- Man hvis det er et par uden opsparing, så skal den ene være indstillet på at tage et job ved siden af i vinterhalvåret, mener han.
Jørn Østergaard selv havde ikke en klink på lommen, da han overtog forretningen i 1972.
- Det var ejendomsmægleren, Christian Nielsen i Øster Hurup, der kautionerede for mig. Det er vist ikke helt almindeligt, siger Jørn Østergaard, der i øvrigt kan takke samme ejendomsmægler for, at det blev i Helberskov, han blev købmand.
Efter læretiden i Korup Brugs levede parret en omskiftelig tilværelse, hvor Jørn Østergaard blandt andet kørte rundt til forretninger i Ringkøbing for at sælge frugt og grønt, han arbejdede et halvt år på et lager i København, solgte for kolonialgrossisterne Brdr. Justesen i Randers.
I 1969 byggede han sammen med sin svoger sommerhus i Øster Hurup og begyndte at kigge sig om efter et job, der matchede kommis-uddannelsen.
I første omgang havde han kik på en forretning ved Toft Camping i Øster Hurup.
- Men Christian Nielsen sagde, ?du skal have den i Helberskov?, citerer Jørn Østergaard med påtaget dyb røst.
Og Helberskov blev det, selvom Jørn Østergaard har sine rødder hele 10 kilometer derfra. Ikke ret langt, vil nogle mene, men tilsyneladende alligevel en del.
- Jeg kommer fra Veddum, men inden jeg overtog forretningen hér, havde jeg aldrig været i Helberskov. Det tætteste, jeg havde været, var en børnefødselsdag i Als, siger Jørn Østergaard med et smil.
Siden er han blevet en fast bestanddel af den lille landsbys liv, selvom han formelt set kun spiller en lille rolle i foreningslivet. Eksempelvis har han aldrig været medlem af en bestyrelse.
- En købmand er næsten nødt til at forholde sig lidt neutralt, siger Jørn Østergaard lunt.
Borgerforeningen, landsbylauget, vindmøllelauget og vandværksforeningen kan til gengæld trække på ham som revisor og gør det, alle fire, og i forbindelse med deres aktiviteter er Jørn Østergaard en af de første til at smøge ærmerne op.
- Som købmand er man en offentlig person, så det er man nødt til, forklarer Jørn Østergaard, som dog betoner, at lysten så afgjort også driver værket.
Som henholdsvis 56- og 55-årig er Jørn og Ulla Østergaard da heller ikke parat til at lægge op og nyde deres otium. Men der er mildt sagt også nok at tage sig til.
Jørn Østergaard er den lokale repræsentant for Dansommer og står i den forbindelse som ansvarlig for udlejning af 186 sommerhuse mellem Mariager Fjord og Limfjorden. Parret har købt to landbrug, og Jørn Østergaard driver 80 tdr. land som fritidslandbrug. Desuden er der i sæsonen åbent i caféen på Als Odde.
- Den har jeg hidtil ikke haft så meget at gøre med. Det har jeg haft to ansatte til, men jeg regner da med, at jeg skal tage noget mere dér fremover, siger Jørn Østergaard, der langt fra ligner en mand, der er på vej til at sætte tempoet ned.

 

Startside | Artikler 2001 | Artikler 2003 | Artikler 2005 | Artikler 2006 | Artikler 2007 | Artikler 2008 | Artikler 2009 | Artikler 2010 | Artikler 2011 | Artikler 2012 | Artikler 2013 | Artikler 2014 | Artikler 2015 | Udklip fra 2016 | Udklip fra scrapbøger

sidst opdateret 26. december 2011